Column: “Slakken”

 In de nieuwste Brabeau, voorjaar 2020 schrijf ik over slakken.

Als de slakken nu een paar hapjes zouden nemen van een plant, dan vind ik het niet zo erg. Maar ze eten alle net-uitgelopen blaadjes van de riddersporen helemaal op en deze komen niet meer terug. Dit vraagt om actie.

Er zijn verschillende manieren om slakken te bestrijden. Zo kun je bakjes met bier ingraven. De slakken komen op het bier af en verdrinken in de bakjes. In een grote tuin heb je nogal wat bakjes nodig. En dus ook nogal wat bier en dat vindt mijn man niet zo’n goed plan.

Een andere methode bestaat uit het bespuiten van de planten met een knoflookextract. Slakken zouden de planten dan niet meer lusten. Dat moet je wel vaak herhalen en na een regenbui is het extract direct weggespoeld. Bovendien vraag ik me af wat de slakken doen als alles bespoten is. Helemaal niet meer eten? Ik denk dat ze dan toch aan de knoflook gaan.

Ik gebruik wel ecologische slakkenkorrels. Deze zijn niet schadelijk voor egels en vogels. Het werkt wel, maar de meest efficiënte aanpak is toch het handmatig vangen van de slakken. In het donker, want dan komen de slakken tevoorschijn, ga ik gewapend met een zaklamp en een emmer de tuin in. Het is onvoorstelbaar hoeveel slakken er op de planten zitten. En niet alleen op de riddersporen of de hosta’s. De asters, phloxen en heleniums zitten er vol mee. Ik loop heel de tuin door, pluk de slakken van de planten en doe ze in de emmer. Het zijn er honderden.

Als ik overal ben geweest, loop ik met de emmer de dijk op en ga de uiterwaarden in. Een eindje verderop schud ik de emmer leeg in het grasland en dan ga ik weer naar huis. En nu maar hopen dat de slakken mij niet volgen.

De Tuinen in Demen op TV!

 

Zaterdag 4 mei om 18.05 uur bij Eigen Huis & Tuin (RTL4) kun je de Tuinen in Demen zien.

 

Op woensdag 3 oktober was er in het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten een item over De Tuinen in Demen.

De uitzending is terug te kijken via https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl. De uitzending wordt 19 juni herhaald.

BinnensteBuiten trakteert je dagelijks op een gepassioneerde en duurzame dosis huis en interieur, tuin en natuur, eten en drinken.

 

Column “Tegen beter weten in”

Tegen beter weten in.

Natuurlijk weet ik, dat je planten moet kiezen die bij je grondsoort passen. Als een echte juf verkondig ik dat tijdens lezingen en leg ik het uit aan bezoekers met vragen over kwakkelende planten. Maar zelf doe ik het niet. Meestal wel en dat geeft me ruime keus.

Op onze vruchtbare kleigrond tieren de rozen welig en bloeien de pioenen overdadig.  Helaas houden baardirissen (Iris germanica) niet van klei. Ze vinden het te nat, slaan niet makkelijk aan en worden snel ziek. Bovendien bloeien ze erg kort, op klei en zand. Een verstandig mens zou ze op kleigrond niet planten maar dat doe ik dus wel. Meer dan honderd verschillende zelfs, omdat ik de kleuren en patronen zo prachtig vind. Natuurlijk is het wel eens mis gegaan maar het lukt me steeds beter om het de planten naar hun zin te maken.

De baardiris heeft een rhizoom, dat is een knolvormige wortelstok. Dat deel van de plant moet grotendeels boven de grond blijven om wegrotten te voorkomen. De Iris wordt oppervlakkig geplant. Een goede methode is om een plantgat te maken met een verhoging in het midden. Ik plaats de rhizoom op de verhoging en spreidt de wortels uit naar beneden toe. De rhizoom plant ik naar het zuiden gericht, zodat er de meeste zon op kan komen. Om die reden zet ik er ook geen andere planten voor.

Het vraagt extra aandacht maar dat wordt beloond. Het is niet mijn bedoeling om onverstandige plantkeuzes te propageren maar juist om eigen keuzes te maken. Wanneer je uitsluitend de veilige en verstandige keuzes maakt en je laat leiden door de wijsheid van anderen, kun je mooie kansen voorbij laten gaan. Tegen-beter-weten-in tuinieren kan, met beleid en aandacht toegepast, tot verrassende resultaten leiden. Zo blijft tuinieren een uitdaging.