Lezingen

Op verzoek verzorgen wij lezingen voor groepen, zoals afdelingen van Groei & Bloei en tuin- of vriendenclubs. Een lezing bestaat uit 2 blokken van ongeveer 45 minuten. De presentaties zijn ruimschoots voorzien van mooie afbeeldingen die in de Tuinen in Demen zijn gemaakt.

Martje van den Bosch studeerde filosofie in Nijmegen en was als docent verbonden aan Avans Hogeschool te ’s-Hertogenbosch. Enige jaren geleden koos zij er voor haar loopbaan in het onderwijs te verruilen voor haar werkzaamheden in De Tuinen in Demen. Deze tuinen zijn in het zomerseizoen opengesteld voor publiek en Martje plaatst haar ervaringen in de tuin in een filosofisch kader.

Momenteel bieden wij over twee onderwerpen een lezing aan: ‘De Beleving van kleur in de tuin’ en ‘Mooie borders, prachtige combinaties’.

 

De beleving van kleur in de tuin.


Elk mens beleeft kleuren anders. De één vindt een tuin met oranje bloemen opwekkend, de ander vindt het te druk. De beleving zegt iets over de persoon en over de tuin. Op beide kanten wordt in gegaan. Zo bespreken we kleurvoorkeuren en waar deze mee samenhangen. Wie houdt er van rood? Wie houdt er van blauw? Waar hangt dat mee samen?

Ook gaan we in op de kenmerken van verschillende kleuren, toegespitst op de tuin. Wat is het effect van paarse bloemen? Hoe lijkt een tuin groter? Elke kleur brengt zijn eigen sfeer en indruk met zich mee en n de conclusies gaan we in op de keuzes voor de tuin.

Mooie borders, prachtige combinaties
Wat je mooi vindt, is natuurlijk persoonlijk. Wat je in een tuin graag ziet, hangt daarnaast ook af, van wat je graag terugvindt in de tuin. De één wil in een tuin tot rust komen, de ander zoekt er juist levendigheid. Toch kunnen we stellen, dat een tuin bevredigend voor het oog is, als er sprake is van een zekere harmonie.

Tijdens deze lezing hoort u, welke aspecten daarbij een rol spelen. Kleuren en vormen komen aan de orde maar ook de verschillende functies die planten in een tuin kunnen vervullen. Martje geeft daarbij handige tips & tricks voor zowel nieuw te ontwerpen als bestaande borders om in uw eigen tuin mee aan de slag te gaan. Zij illustreert haar verhaal met veel foto’s van De Tuinen in Demen.

Voor het boeken van een lezing kunt u contact opnemen via info@detuinenindemen.nl of telefonisch via 0486 413442.